Hírek

Újabb sikeres Bachtalo vásáron vagyunk túl!!!

Pár kép az eseményről:

Rövid összefoglaló az eseményről:

Az Aparhanti Független Roma Egyesület 2009.óta működteti a „Máj sukar Juma” Tanodát. Korábban Kisvejkén, 2 éve azonban Aparhanti működéssel folytatják munkájukat. A jelenlegi tanoda ( EFOP-3.3.1-16-2017-00090) az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése alapján az Európai Unió hazai társfinanszírozással, 2017.05.01-től újabb 16 hónapig működtetheti a korábban felépített és kidolgozott struktúrára épülő tanodát.

Évekkel ezelőtt a tanoda sajátos motivációs rendszert épített ki, melynek az elnevezése a BAXTALO-RENDSZER. Mit is jelent ez? A Baxtalo szó cigány eredetű szó, melynek jelentése Szerencse. A tanodába járó hátrányos helyzetű, főképp roma származású, általános és középiskolás gyerekek munkájukkal, szorgalmukkal, felkészültségükkel gyűjtik a Baxtalot, mely az ő fiktív pénznemük. A szabályok kialakítását a kezdetekkor a mentorok, a tanodás diákok, és az önkéntes szülők bevonásával végeztük. Akkor foglaltuk keretbe miért jár baxtalo, és miért vonunk le baxtalot. Magáról a rendszerről 2015-ben egy tanulmányt is írtunk egykori tanárommal, Varga Istvánnal, aki a PTE  KPVK Szociális Munka Tanszékének oktatója /ezt a tanulmányt csatolom is/

2017-12-07-én, délután megtartottuk a Baxtalo vásárt, ahol az összegyűjtött adományokat, felajánlásokat a félév alatt kiérdemelt baxtalo-val vásárolhatták meg a gyerekek. / ruhanemük, édesség, írószerek, táskák, ékszerek, játékok/ Támogatóink: Angyalvár Alapítvány, Ezer és Társa Bt., Tom Market Hőgyész, Szénási Gyümölcs Kft.

A rendezvény összegzése a PTE KPVK néhány hallgatójával, Varga Istvánnal és a lebonyolítást végző mentorokkal történt. Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek idén először nem költötték el az összes „ pénzüket”, nem akartak hitelre vásárolni. Törekvésünk, mely az volt, hogy a gyerekek a rendszer kapcsán a tudatos pénzgazdálkodást megtanulják, úgy véljük idén elérte célját.

Ezer – Ferenc Veronika

AFRE elnök