Projektek

Kertünkben a jövőnk!

Összefoglaló

Egyesületünk célja, Kisvejke községben élő olyan hátrányos helyzetű családok segítése, akik tartós álláskeresők, és legalább egy kisgyermeket nevelnek. Célunk olyan speciális kertészeti tanfolyam elvégzésére ösztönözni a programban részt vevő 10 családot, melynek következtében a saját telkükön parlagon hagyott földjeiket megművelve önfenntartó kertgazdálkodás végzésével termelik meg háztartásuk nélkülözhetetlen zöldségeit. Gyakorlati terepmunkát a családok tavasszal csoportosan végzik egymás kertjében. Projektünk során a családok komplex munkaerőpiaci képzést és számítógép felhasználói, internetes képzésen vesznek részt. A családi konzultációs napokon “Mi terem az asztalra?” főzést tartunk.

A projekt rövid távú célja:
– Kisvejke községben élő hátrányos helyzetű, tartós munkanélküli, kisgyermekes családok részére olyan segítség nyújtása, melynek során saját parlagon hagyott földterületük megmunkálásával zöldségtermesztési tevékenység következtében önfenntartó kertgazdálkodási ismereteket és gyakorlatot kapnak,
– Kertészeti ismereteket és gyakorlatot adó képzést végeznek el a hátrányos helyzetű családok,
– Művelik saját parlagon hagyott földjeiket, esztétikailag rendezett környezetben fognak élni,
– Megtermelik a zöldségeket, gyümölcsöket saját konyhájukra,
– Kistermelőként nyilvántartásba vett családok árulhatják a megtermelt termékeiket,
– “Mi terem az asztalra?” főző programon a családok megtanulják gazdaságosan felhasználni a zöldségeket, azokból egészséges ételeket tudnak készíteni, megismerik a befőzésüket, téli tárolásukat,
– Családi konzultációs napok eredményeképpen a szociális segítő munkájával lelkileg stabil, dolgozni, kitörni akaró, aktív lesz a családtagok munkához való hozzáállása.
– Javul a családtagok és a családok közötti összetartás, megértés, bizalom,
– A társadalom hasznos tagjának érzik magukat a családok,
– Csökken a munkanélküliek száma a településen, kistérségben, megyében,
– Komplex munkaerőpiaci képzés hatására önállóan képesek elkészíteni saját önéletrajzukat, motivációs levelüket,
– Számítógépes felhasználói és internet ismereteket nyújtó képzés után képesek önállóan rendeltetésszerűen használni az informatikai eszközöket, e-mail címet létrehozni, honlapokon regisztrálni, elektronikus levelezést képesek végezni, önéletrajzukat és motivációs levelüket az álláshirdető portálokon képesek elküldeni a kiválasztott álláshirdetésre.
– Csökken az emberek előítélete a programban résztvevő családok tagjaival szemben,
– Egészségügyi Alap létrejöttével a rászoruló családok egészségügyi, higiéniai helyzete javul. Csökken a tetű járvány kialakulásának esélye, kevesebb beteg gyermek lesz a településen. Ortopédiai szempontból megfelelő minőségű lábbelit tudnak viselni a hátrányos helyzetű családok gyermekei, megfelelő minőségű és méretű, adott évszakhoz igazodó gyermekruhák vásárlásával támogatottá vállnak a rászorult családok.

A projekt hosszú távú célja:
– A projekt elősegíti a roma családok társadalomba történő reintergrációját,
– A családok fenntartható kertgazdálkodása,
– A projekt során családok részére kiosztott eszközökkel (ásó, kapa, gereblye stb.) és rendelkezésükre bocsájtott rotációs kapával biztosítani tudjuk a családok kertészkedéshez nélkülözhetetlen eszköz igényeit,
– A családok konyhájának folyamatos ellátása egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel,
– Javul a családok szociális, gazdasági és egészségügyi helyzete, amely kihat Kisvejke község, a Völgységi Kistérség és Tolna megye gazdasági helyzetére is egyaránt.
– A szerény körülmények között élő családok anyagi helyzetük fokozatosan javul,
– A kistérség adottságai kiváló lehetőséget teremtenek a mezőgazdaságnak. Jelentős a térségben gyümölcstermesztésből élő őstermelők, vállalkozók száma, akik gyümölcsfeldolgozót és tárolót is létesítettek, mely lehetőséget teremt a családok által megtermelt gyümölcsök hosszú távú tárolására esetleges feldolgozására,
– Kistermelőként bejegyzett családtagok a megtermelt termékeiket árusíthatják helyben, a környező településeken, vagy a környékbeli városok piacán.


Széchenyi 2020