Sajtó

Önkéntesek segítik a házfelújításokat

A kánikula ellenére komoly munka zajlott a héten Kisvejkén, mely a következő héten Tevelen és Bonyhádon folytatódik. Az Autonómia Alapítvány felkérésére ezen a három településen dolgoznak önkéntesek a Szociális Építőtábor Egyesület szervezésében. Jákovics Vilmos, az Autonómia Alapítvány helyi tanácsadója elmondta, hogy három hónappal ezelőtt kezdték el megszervezni ezt a munkát.

– Az Autonómia Alapítványnak van az IDA program keretében a Befektetés a házainkba című projektje, melybe országos szinten 110 alacsony jövedelmű családot vontak be, akik lakásfelújításra takarékoskodnak. A futamidő 6-tól 18 hónapig terjedhet. A család határozza meg, hogy mennyivel tud takarékoskodni havonta, ami minimum 5 ezer, maximum 15 ezer Ft lehet. Amennyit ez idő alatt megtakarítanak saját számlájukon, az alapítvány ugyanennyivel kiegészíti, és ezt az összeget saját lakóházuk felújítására kell költsék. Olyan felújításokat részesítünk előnyben, amelyek csökkentik a család kiadásait, pl. szigetelés, fűtéskorszerűsítés. Sajnos nagyon sok család a legalacsonyabb összeggel tudott csak takarékoskodni, és hiába vannak benn 18 hónapig a programban, kevés a megtakarítás. Ezért kerestünk önkénteseket ezekhez a felújításokhoz, hogy minél kevesebb legyen a munkadíj költsége. Ami szakembert igényel, azt nyilván szakemberrel fogjuk elvégeztetni, de amit az önkéntesek is meg tudnak csinálni, azzal csökkenteni tudjuk a kiadásokat, és több pénzt lehet fordítani az anyagköltségre.

– Az Aparhanti Független Roma Egyesülettel – melynek a vezetője vagy – Kisvejkén működtetitek a Máj sukar juma tanodát, melynek a fiataljai szintén találkoztak az önkéntesekkel.

– Valóban, mi is kapcsolódtunk a Tanodásokkal a programhoz. Az önkéntesek augusztus 21-28. között színes, izgalmas programokkal várták a fiatalokat, de nem csak a Tanodásokat, hanem a faluból érkező összes gyermeket. A napi programokon 25-30 gyerek vett részt, a programok között szerepelt lampionkészítés és bátorságpróba, de tűzzsonglőrök is jöttek hozzánk.

Az önkéntesek vezetőitől megtudtam, hogy a Szociális Építőtábor Egyesület a Társadalomelméleti Kollégiumból nőtte ki magát. Két éve kezdtek el építőtáborokat szervezni, tavaly két háromhetes turnust Nagykanizsára, idén pedig Kisvejkére, Tevelre és Bonyhádra, ahol naponta 20 önkéntes tevékenykedik (köztük építészhallgatók, szakácsok, villanyszerelők). Az önkéntesek harmada újonnan érkezett idén, ez az érdeklődés a médiaszerepléseknek és a Facebook-on működtetett oldalnak köszönhető.

Az önkéntesek utazására és a Tanodás tábor programjaira az EON Tetterő pályázat első díja adott fedezetet. Az idei évben a Társadalomelméleti Kollégiumért (TEK) Szociális Építőtábor projektje érdemelte ki a Sozialmarie pályázatán a 15.000 eurós innovációs fődíjat, így már biztos, hogy jövőre is lesz önkéntességen alapuló építőtábor hazánkban. A szervezők elmondták, hogy szeretnének visszatérni az eredeti ötlethez, azaz önkormányzati szociális bérlakásokon dolgoznának a jövőben.

Forrás: